HomeOver onsNieuws Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld wint Betonprijs 2017

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld wint Betonprijs 2017

Actueel | Persberichten

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld heeft op woensdag 15 november de Betonprijs 2017 categorie Natte Waterbouw gewonnen. De jury had veel mooie woorden voor dit civiele kunstwerk.

Betonprijs winnaar

Poëtische betekenis

Han Westelaken, de juryvoorzitter van de Betonprijs, sprak vol lof over de hoogwatergeul met de woorden dat ‘dit soort ingenieuze constructies tot prachtige landschappelijke ingrepen leiden. Hierdoor krijgt het civieltechnische begrip kunstwerk ineens zijn poëtische betekenis.’ Vertegenwoordigers van Waterschap Vallei en Veluwe, Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat, aannemer / uitvoerende beton Combinatie IJsselweide (Boskalis & Van Hattum en Blankevoort) en architect ZUS namen de prestigieuze prijs in Rotterdam gezamenlijk in ontvangst. VolkerInfra was mede verantwoordelijk voor het ontwerp van dit civiele kunstwerk.  

Omgeving Hoogwatergeul

Prachtig landschappelijke ingreep

De jury van de Betonprijs zegt in het juryrapport: ‘Dit project brengt ons weer volledig in de traditie waar Nederlandse ingenieurs goed in zijn. Het beheersen van ons waterland. Hier wordt ruimte aan het water geboden terwijl de natuurlijke en agrarische functies behouden blijven. Blijkbaar hoeft de noodzaak om land te reserveren voor het bufferen van water het agrarisch gebruik niet in de weg te staan. Hierdoor wordt veel frustratie bij de agrarische sector voorkomen. Zoals vaak in het verleden is gebleken, leidt dit soort ingenieuze constructies tot prachtige landschappelijke ingrepen.

 

De Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld werd in opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe in het kader van Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat gebouwd. De Betonprijs wordt iedere twee jaar georganiseerd op initiatief van de Betonvereniging, het kennisplatform binnen de (beton)bouw.

Projecten

Alle projecten

Nieuws

Meer nieuws

Grote eer! Hoogwatergeul wint VAG-pluim Rijkswaterstaat

Actueel

De Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld kreeg de Projectpluim 2016 in de categorie Grote Projecten. Dat werd 16 november bekend...

Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld klaar voor extreem hoog water op de IJssel

Actueel | Persberichten

Op 23 februari 2017 hebben de minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen, en de dijkgraaf van waterschap...

+