icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 13 oktober 2014

Laad- en loswal en gemaal Veluwe houden open huis

Vrijdag 17 oktober van 13.00 tot 17.00 uur is het gemaal en de laad- en loswal in Marle open voor publiek. Bewoners en andere belangstellenden zijn op beide locaties van 13.00 tot 17.00 uur van harte welkom.

AI bij laag water

Bij de laad- en loswal staan medewerkers van aannemer Combinatie IJsselweide (van Hattum en Blankevoort en Boskalis) het publiek te woord. Bij Gemaal Veluwe aan de Werverdijk in Wapenveld informeren medewerkers van projectbureau hoogwatergeul / Waterschap Vallei en Veluwe geïnteresseerden over de hoogwatergeul.

Start van de werkzaamheden

De laad- en loswal aan Marledijk in Marle is gereed. Dit markeert ook de start van de daadwerkelijke werkzaamheden in het gebied ten behoeve van de aanleg van de hoogwatergeul in het gebied tussen Veessen en Wapenveld. Normaliter is de laad- en loswal verboden terrein in verband met de werkzaamheden die daar plaatsvinden. Eenmalig willen aannemer Combinatie IJsselweide, die werkt in opdracht werk van Waterschap  Vallei en Veluwe, bewoners en anderen graag laten zien hoe het er ter plekke uitziet en wat er gebeurt.

De laad- en loswal heeft een belangrijke functie voor de aanleg van de hoogwatergeul. De laad- en loswal bestaat uit drie delen:

1) het ‘landdeel’ van de laad- en loswal waar materialen en materieel gelost kunnen worden;

2) het drijvende deel van de laad- en loswal waartegen zandschepen aan kunnen meren en hun zand kunnen lossen en het zand hydraulisch te kunnen verpersen;

3) een veerstoep waar (eveneens) materialen en materieel kunnen worden gelost. Het landdeel van de laad- en loswal is gereed en geasfalteerd. De veerstoep is inmiddels ook gereed en in werking. Het drijvende deel (2) zal omstreeks november/december 2014 in werking zijn.

Informatiecentrum

In het informatiecentrum hoogwatergeul in Gemaal Veluwe kan het publiek informatie krijgen over de hoogwatergeul en het programma Ruimte voor de Rivier. Dit gebeurt onder meer met een permanente tentoonstelling en met foto’s onder de noemer 'Ode aan de Streek'. Ook draait er doorlopend een film over de hoogwatergeul. In het informatiecentrum is ook informatie te vinden over de Kaderrichtlijn Water en het programma Stroomlijn. Dat betreft andere maatregelen die langs de IJssel worden uitgevoerd.