icon-mail-company icon-phone icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane
Nieuws · 23 april 2012

Melkwegbrug over Noord Hollands Kanaal geplaatst

Inwoners van Purmerend kunnen binnenkort via de Melkwegbrug het Noord Hollands Kanaal over. Volker Staal en Funderingen (VSF), onderdeel van VolkerWessels, begint aanstaande woensdag 25 april met de montage. Het gaat om het eerste deel, de fietsovergang bestaande uit twee draaibruggen. In juni wordt de voetgangersboog geplaatst.

Draaibrug

De plaatsing van de draaibruggen gebeurt vanaf twee pontons. De brugdelen worden over het water aangevoerd. Daarmee ontstaat een nieuwe verbinding tussen het oude centrum van Purmerend en de nieuwe wijk Weidevenne. De Melkwegbrug ligt in het verlengde van de Melkweg, de historische verbinding tussen Amsterdam en Purmerend.

karakteristieke brug wordt blikvanger

De karakteristieke brug wordt een enorme blikvanger in de omgeving. Voetgangers kunnen via een hoge boog het kanaal over. Het hoogste punt ligt op 12 meter boven het water en geeft een spectaculair uitzicht over de stad, het kanaal en de Melkweg. Fietsers gaan via een ander, slingerend deel over het water. Het fietsdeel kan worden geopend zodat scheepvaart mogelijk blijft.

Design & Construct

De Melkwegbrug is een Design & Construct contract met meerjarig onderhoud. Dit houdt in dat het hele ontwerpproces, de uitvoering en het onderhoud bij VSF ligt. Het ontwerp is uitgevoerd door VSF samen met VolkerWessels dochter KWS (verhardingen). Hierbij is ook hulp ingeroepen van externe bureaus voor beton- en staalwerk. Voor de uitvoering is ondersteuning geleverd door IJbouw, Istimewa en KWS. 

 

De werkzaamheden op locatie zijn in maart 2011 gestart. Tegelijk is in de werkplaats begonnen met het maken van de afzonderlijke brugdelen.

Van Hattum en Blankevoort

Volker Staal en Funderingen is een werkmaatschappij van Van Hattum en Blankevoort, die op zijn beurt onderdeel uitmaakt van VolkerWessels. Van Hattum en Blankevoort is actief op de inframarkt, energiemarkt en vastgoedmarkt.