icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 23 oktober 2014

Oplevering eco-aquaduct in de Olde Maten

Met de oplevering van het heringerichte gebied Olde Maten en Veerslootlanden is maar liefst 1.000 hectare natuurontwikkeling (het grootste natuurontwikkelingsproject van Nederland) volledig afgerond. Woensdag 22 oktober vond de feestelijke opening plaats.

opgeleverd

Olde Maten en Veerslootlanden – een gebied tussen Zwartsluis en Staphorst - vormt samen met de Weerribben, de Wieden en de Rottige Meente het grootste aaneengesloten laagveengebied in West-Europa. Om de natuurwaarden in stand te houden en te ontwikkelen, is de hoofdfunctie in het gebied (natte) natuur.

Eco-aquaduct uniek in Nederland

Uniek is de aanleg van een zogenaamde eco-aquaduct, een gecombineerde natte en droge faunapassage. Een dergelijk bouwwerk van twee kruisende watergangen is nergens in Nederland te vinden. Door het eco-aquaduct is het mogelijk dat er in een groot gebied een verschillend waterpeil wordt gerealiseerd en dat dieren zonder barrières de weg en het kanaal kunnen passeren. Onder andere de otter, waterspitsmuis, ringslang, heikikker en bittervoorn kunnen zich hierdoor in een groter gebied bewegen. Er ontstaat een waterpeil voor de natuur en het waterpeil voor de landbouw wordt gehandhaafd. Door de watersystemen te scheiden, levert het winst op voor de natuur én de landbouw. De Natte As van circa 25 meter breed en een stelsel van sloten, zorgt ervoor dat het water in het natuurgebied tot in de kern kan doordringen. Door de scheiding van de waterpeilen ontstaat tevens water van andere kwalteit, wat noodzakelijk is om de natuurdoelen te halen. Er zijn maatregelen uitgevoerd om de ontwikkeling van zogenaamde ‘blauwgraslanden’ mogelijk te maken, een bijzonder soortenrijke plantengemeenschap van schraal nat grasland.

Trots

Hester maij, gedeputeerde Landelijk Gebied: "Ik ben er trots op dat dit project een substantiële bijdrage levert aan de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en Natura 2000 en daarmee van groot belang is voor de versterking van de natuur in Overijssel én in Nederland."

Rondleiding

Op zaterdag 25 oktober van 15.00 tot 17.00 uur kunnen belangstellenden onder leiding van een boswachter een bezoek brengen aan het gebied.

Rondleiding 1: 15.00 uur – 16.00 uur (Natte As): vertrek per fiets vanaf de Veldschuur, Wijkweg 2 in Rouveen.
Rondleiding 2: 16.00 uur – 17.00 uur (Eco-Aquaduct): vertrek vanaf parkeerplaats bij de kruising Zwartewaterkloosterweg en de Conradsweg.