icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint
Nieuws · 24 november 2014

Tunnel tussen Schouwburgpleingarage en Kruispleingarage geopend

De nieuwe verbindingstunnel tussen de Schouwburgpleingarage en de Kruispleingarage is vrijdag 21 november geopend voor het verkeer. Wethouder Schneider (stedelijke ontwikkeling en integratie) opende de tunnel officieel en de eerste auto’s kunnen nu vanaf de Weena ondergronds doorrijden naar het Schouwburgplein.

Eind 2013 is de parkeergarage Kruisplein geopend en met het in gebruik nemen van de verbindingstunnel naar de Schouwburgpleingarage is de volgende mijlpaal bereikt. De tunnel maakt deel uit van de verbindingsweg van de Weenatunnel naar de Schouwburgpleingarage en is gebouwd door aannemer Van Hattum en Blankevoort (VolkerWessels). 

Autostraat op zes meter diepte

Deze verbindingsweg is bijzonder, want het is in Nederland de eerste ondergrondse route met straat, rotonde en tunnel die twee parkeergarages verbindt. Hierdoor worden verkeersbewegingen in het centrum beperkt en kan het gebied bovengronds als wandelpromenade worden ingericht. De tunnel zelf is 75 meter lang en het wegdek ligt ongeveer 6 meter onder het maaiveld. De parkeergarages Kruisplein en Schouwburgplein zijn bereikbaar via de Weenatunnel en de Karel Doormanstraat.

Handleiding

Wanneer je via de Weenatunnel naar binnen rijdt, kun je bij de ondergrondse rotonde kiezen of je in de Kruispleingarage wilt parkeren of in de Schouwburgpleingarage. Je neemt een kaartje bij de slagbomen en betaalt na afloop bij de dichtstbijzijnde betaalautomaat. De kosten voor beide garages zijn gelijk. Tot einde dit jaar loopt er een actie waarbij het 2e uur gratis parkeren is.