icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint
Nieuws · 19 december 2014

Volker Stevin International verwerft contract voor Wikinger offshore windpark

De internationale zustermaatschappij van Van Hattum en Blankevoort, Volker Stevin International (VolkerWessels) en partner Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) hebben een contract verworven van Iberdrola Renewables Offshore Deutschland GmbH. Het gaat daarbij om de gedeeltelijke aanleg van het Wikinger offshore windpark in het Duitse deel van de Baltische Zee. 

Offshore Wind

De werkzaamheden omvatten het transport en de installatie van de funderingen voor zeventig offshore windturbines, evenals zes funderingspalen voor het offshore transformatorstation. De contractwaarde voor Volker Stevin International bedraagt circa EUR 60 miljoen.

 

Het Wikinger offshore windpark ligt 34 kilometer ten noordoosten van het eiland Rügen en zal een totale capaciteit van 350 MW genereren. Elk van de 70 windturbinefunderingen bestaat uit een jacket met vier poten en vier funderingspalen. Die worden met behulp van zeegaande pontons en sleepboten én halfafzinkbare transportschepen vervoerd vanuit vier verschillende locaties in Europa naar Sassnitz-Mukran in Duitsland. Volker Stevin International is verantwoordelijk voor de logistiek in de aanvoerhaven. Na het transport van Sassnitz-Mukran naar de locatie van het windpark worden de palen in de zeebodem geheid middels het innovatieve “pre-piling” concept, ontwikkeld door Volker Stevin International. Hierna worden de jackets  geïnstalleerd en aan de palen bevestigd. De installatie van de palen wordt uitgevoerd door een Boskalis Giant ponton uitgerust met gezamenlijk materieel van Volker Stevin International en Boskalis, waaronder een kraan met een hijsvermogen van 1.000 ton. De jackets worden geplaatst door de Boskalis Taklift 4, een drijvende bok met een hijsvermogen van 2.200 ton. De aanvang van de werkzaamheden staat gepland voor het eerste kwartaal 2016, de oplevering wordt verwacht in het najaar van dat jaar.