icon-mail-company icon-phone icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane
Nieuws · 18 juli 2013

Voorlopige gunning Westluidense Poort Tiel

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel heeft het voorlopige gunningsbesluit genomen voor de ontwikkeling van de Westluidense Poort. In het gunningsbesluit wordt het project Westluidense Poort gegund aan het consortium van VolkerWessels. Met de ontwikkeling van de Westluidense Poort tot cultureel kwartier investeert Tiel in haar toekomst als aantrekkelijke stad voor de eigen inwoners, bezoekers, nieuwe inwoners en bewoners van Rivierenland. 

De Westluidense Poort wordt dé plek waar mensen elkaar ontmoeten, muziek maken, dansen, toneel spelen, cursussen, lezingen en debatten volgen en informatie halen. De Westluidense Poort, het podium van en voor de stad en de regio. Daarnaast versterken ook de bouw van woningen en een ondergrondse parkeergarage de aantrekkelijkheid van het gebied. De parkeergarage, voor auto’s en fietsen, zorgt voor een optimale bereikbaarheid van het gebied en biedt een parkeergelegenheid die niet meer afhankelijk is van hoogwater en evenementen. 
 
Het project Westluidense Poort wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de provincie Gelderland in het kader van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid. 

Definitieve gunning

Zodra de gunning een definitieve status heeft gekregen, na verloop van de zogenaamde Alcateltermijn, waarin de andere gegadigden eventueel bezwaar kunnen maken tegen het besluit, kan het contract worden getekend. In verband met de vakantieperiode zal dit begin september 2013 zijn. Dan wordt het voorlopig ontwerp gepresenteerd. 

Innovatie aanbesteding

De gemeente heeft het project Westluidense Poort aanbesteed als DBMO. Dat betekent dat zowel het ontwerp en de bouw worden aanbesteed, maar ook beheer, onderhoud en diverse diensten over de komende 25 jaar worden verzorgd door het consortium van VolkerWessels. Binnen het project zijn ondergebracht:  
  • een cultuurgebouw met een cultuurplein (t.b.v. centrum voor de kunsten, bibliotheek, toeristeninformatiepunt, historisch informatiepunt, kunstuitleen en expositie), 
  • een ondergrondse parkeergarage, woningbouw (stadswoningen en appartementen), 
  • een commerciële plint onder de appartementen en de inrichting van de openbare ruimte.
 
De opdracht die tijdens de aanbesteding centraal stond was: wie levert de meeste kwaliteit binnen de vastgestelde plafondprijs. Door ontwerp, realisatie, dienstverlening en onderhoud neer te leggen bij één verantwoordelijke contractpartner worden financiële en kwalitatieve voordelen behaald.