icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 16 juni 2021

Fietsen voor Civiele Techniek

Zo'n 200 studenten van Windesheim verkregen vanaf de fiets een uniek inkijkje in de praktijk van Ruimtelijke Ontwikkeling, Mobiliteit en Civiele Techniek. Speciaal daarvoor fietste een aantal directeuren met de studenten mee om ze een goed beeld te geven van de vele complexe uitdagingen, oplossingen, de enorme diversiteit in soorten projecten, werkzaamheden en beroepen.

Goed beeld van complexe uitdagingen en oplossingen

Civiele Techniek is bij uitstek een studie die is gebaat bij praktijkervaring, bij bouwplaatsbezoeken. Alleen daarmee kunnen studenten een goed beeld krijgen van de vele complexe uitdagingen en oplossingen en de enorme diversiteit in soorten projecten, werkzaamheden en beroepen. Corona zette het afgelopen studiejaar een dikke streep door dat veldwerk. “Een heel teleurstellend jaar”, noemt Ilona Sloots, docente Civiele Techniek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, het dan ook. “We wilden de studenten echter niet zonder toch nog iets van een praktijkervaring met vakantie laten gaan. Daarom hebben we als 'Eindejaars Excursie 2021' een fietstocht langs een aantal interessante grond-, weg- en waterbouwprojecten in de omgeving van Kampen georganiseerd.” Samen met brancheorganisatie Bouwend Nederland, Gemeente Kampen, Provincie Overijssel, Waterschap Zuiderzeeland, IJsseldelta N307 Roggebot Kampen, Van Hattum en Blankevoort, Boskalis, Van Gelder, Van den Herik, en Mobilis TBI stippelde Windesheim een informatieve fietstocht uit voor de studenten.

Praktijkvoorbeelden van waterveiligheid en bereikbaarheid

Door de samenwerking van deze partijen kon een uitgebreid parcours worden uitgezet van zo’n dertig kilometer lang. Het voerde de studenten langs het Reevesluiscomplex, de Dijkversterking Drontermeerdijk, de N307 Roggebot – Kampen, het Rietmoeras, het Reeve en de Recreatieschutsluis. Op woonwijk het Reeve na maken deze projecten stuk voor stuk deel uit van het IJsseldeltaprogramma waarin wordt gewerkt aan de waterveiligheid en de bereikbaarheid in de regio.

Bij elk project kregen de studenten uitleg over onder meer het ruimte voor de rivier programma, de gerealiseerde projecten en de integrale samenwerking die daar bij komt kijken. Er werd ook aandacht besteed aan de rollen die de studenten in dit soort projecten in hun latere loopbaan kunnen gaan vervullen.

Meer over ons werk aan het IJsseldeltaprogramma

200 studenten fietsen door het IJsseldeltaprogramma

Naast de circa 200 studenten fietste ook een aantal directeuren en andere vertegenwoordigers van de organiserende bedrijven en organisaties mee. Dat was natuurlijk niet om ze kennis te laten maken met infrawerk, maar wel om aandacht te vragen voor de achterblijvende instroom bij opleidingen civiele techniek en in de branche en ze op een informele manier van gedachten te laten wisselen over hoe die instroom verbeterd worden.

Op onderstaande foto zie je:
Leendert Ripping; algemeen directeur aannemingsbedrijf Van Gelder; Isolde Struijk, directeur van den Herik;  Huigert de Hoop, manager afdeling Bouw & Infra Windesheim; Jan Jalving directeur integrale projecten van Van Hattum en Blankevoort;  Wilbert Schellens, regiomanager Bouwend Nederland regio Oost; Egon van der Veer, directeur domein Techniek Windesheim, Robert Jan Feijnen directeur TBI Infra /Mobilis & Anne de Jonge, beleidsmedewerker Bouwend Nederland regio Oost.

┬®pimvandermaden 210616356.jpg

Samen laten zien hoe leuk civiel techniek is

Wilbert Schellens, manager van Bouwend Nederland Regio Oost en één van de meefietsers: 
“In de meeste technische sectoren loopt het aantal instromers terug, maar in bouw en infra-opleidingen gaat het nog best goed; in het vmbo, mbo, hbo en wo: overal neemt het aantal leerlingen bouw en infra licht toe”, schetst hij de situatie rondom de instroom. “Uitzondering is echter civiele techniek op het hbo. Het is erg belangrijk dat we daar iets aan doen, willen we aan de vraag van bouw- en infrabedrijven naar goed geschoold personeel kunnen voldoen. Te weinig mensen in de infra betekent dat er een te zware wissel op het bestaande personeel wordt getrokken en dat projecten worden uitgesteld. Dat moeten we voorkomen. Je ziet dat onze instroomcampagne ‘Je gaat het maken’ effect sorteert voor de bouw, dat willen we ook voor de infra. We kunnen bijvoorbeeld de innovatieve kant van de sector beter voor het voetlicht brengen. Van wegen en bruggen wordt vaak eerst een digitaal model (BIM) gemaakt voordat ze daadwerkelijk op locatie gebouwd worden. Bruggen komen uit een 3d printer, bouwwerken worden met drones geïnspecteerd en door 5g zijn de resultaten realtime uit te lezen. Ook de samenwerking met andere partijen is belangrijk. We doen al veel samen met hbo’s. Samen kunnen we laten zien hoe leuk de studie en het werk is. We kunnen laten zien dat we goed samenwerken en dat je vanuit het onderwijs zo aan de slag kunt bij één van onze leden.”